Prosjektinnsikt

Erfaringer fra prosjektene våre

Nytt Sykehus i Drammen

En fortelling om hvordan vi jobbet som BIM-koordinator i et av landets største sykehusprosjekter

 

Vår rolle: BIM-koordinator / Digital samhandlingsleder

 

 

C3 BIM har vært med siden starten i av forprosjektet i 2018, da som BIM-ressurs for arkitekt LINK Arkitektur. Etter hvert utviklet rollen seg til å bli tverrfaglig BIM-koordinator for hele prosjekteringsgruppen, ledet av Sykehusbygg. Prosjekteringen har vært byggherrestyrt, og vårt engasjement har skjedd gjennom Link Arkitektur – som har vært vår direkte kunde.

Det har vært mange spennende og lærerike år, som har hatt stor betydning for utviklingen av vår virksomhet. Kenneth har vært hovedressurs for C3 BIM gjennom hele prosjektet, med bistand fra flere kollegaer underveis.

 

 

Nye krav og ny læring

 

Sykehusbygg utviklet underveis i prosjektet nye krav til BIM. Disse var ikke fullt ut ferdigstilt ved oppstart, men prosjekteringsgruppen var ivrige etter å ta dem i bruk og levere på kravene. MMI-veilederen ble lansert etter prosjektstart, og prosjektet ble dermed blant de første til å ta den i bruk i praksis.

Mye av bransjens utvikling de siste 5–10 årene har prosjektet måttet omfavne, og det har vært en kontinuerlig læringsprosess. Erfaringene fra dette prosjektet – både det som har fungert og det som har krevd justering – vil være verdifulle for kommende sykehusprosjekter. Dette har vi også erfart videre i vårt arbeid med Nye Aker sykehus.

Om prosjektet:


Det nye sykehuset Drammen erstatter dagens Drammen sykehus og Blakstad sykehus (psykiatrisk sykehus for Vestre Viken), og utgjør totalt 122 000 m².

 

Det nye sykehuset blir ett av de største i landet med moderne løsninger for behandling og samtidig godt tilrettelagt for både pasienter og pårørende med fine omgivelser og flott utsikt over Drammensfjorden!

 

Forprosjekt ble gjennomført i 2018 og byggestart var oktober 2019. Sykehuset står helt ferdig til bruk oktober 2025.

MMI som styringsverktøy

MMI ble benyttet aktivt i fremdriftsplanleggingen, med tydelige milepæler knyttet til ønsket modenhet i modellene. Ved å koble klare forventninger til hvert MMI-trinn, oppnådde man en felles forståelse av fremdrift. Det ble mulig å måle både leveranser og egenskapskvalitet på en objektiv og strukturert måte – noe som bidro til å styrke samspillet mellom fagene

Kontrollområder

Bygget ble delt inn i kontrollområder for å bryte ned kompleksiteten og gjøre arbeidet mer håndterbart. Fremdriftsplanen var lagt opp med prosjektering per kontrollområde, slik at de prosjekterende kunne fokusere på ett område av gangen. Dette bidro til å forenkle planlegging, styring og kontroll – og ga tydeligere avgrensninger i tverrfaglig samarbeid.

Tverrfaglig modellkontroll (TMK)

Tverrfaglig modellkontroll har vært vår hovedoppgave i prosjektet.

I samarbeid med fremdriftskoordinator og prosjekteringsleder planla vi kontroller i forkant av alle anbuds- og arbeidsgrunnlagsleveranser. MMI og kontrollområder dannet grunnlaget for hvor og når man skulle gjennomføre kontroller.

 

Hver kontroll ble innledet med oppstartsmøte med ansvarlige prosjekterende for det aktuelle området. BIM-koordinator gjennomførte deretter kontroll i Solibri, opprettet saker og inviterte til møte for avklaring og oppfølging. Sakene ble fulgt opp i BIMcollab og lukket innenfor avtalte frister.

 

Prosessen ble gjennomført område for område, og bidro til god modellkvalitet, effektiv tverrfaglig samhandling og at konflikter ble løst før de nådde entreprenør og byggeplass.

 

Digitalisering under pandemien

Da koronapandemien inntraff i mars 2020, ble det nødvendig å omstille seg raskt til heldigital samhandling. Et eksempel på dette var at frem til da hadde vi ukentlige møter med fysisk Last Planner-vegg og post-it-lapper på prosjekteringskontoret.

 

Dette ble raskt erstattet med en digital lappevegg i MIRO. Den digitale veggen videreførte metodikken, men ga samtidig bedre sporbarhet, struktur og deltakelse.

 

Denne løsningen har blitt beholdt siden, og ukentlig oppfølging i MIRO har vært en bærebjelke i prosjektets samhandling. Verktøyene har vært spesielt nyttige i arbeidet med å avklare behov og avhengigheter mellom fagene.

 

 

Flere digitale verktøy ble raskt tatt i bruk sammen med Teams, også av dem som vanligvis styrte unna det digitale. De hadde rett og slett ikke noe valg. Resultatet ble et nødvendig digitalt løft for hele prosjektet (+ resten av bransjen).

Men, det skal sies at det å komme tilbake til prosjektkontoret og samarbeide fysisk igjen, det var fantastisk.

Power BI – fra visualisering til styringsverktøy

Vi startet tidlig med enkle grafer i Infogram for å visualisere data fra modellene. Dette ga raskt merverdi, og utviklingen gikk videre til stadig mer avanserte dashboards i Power BI.

Power BI ble etter hvert et sentralt verktøy for styring, innsikt og kvalitetssikring. Eksempler på dashboards inkluderer:

 

MMI-status oversikter - Kontroll på status MMI sortert etter kontrakt, område, fag komponent-type osv. 

 

dRofus–IFC-sammenligning - Kontroll på at alle forekomster som finnes i dRofus også er modellert i IFC – og motsatt.

 

Egenskapskontroll - Kontroll på at alle komponenter har nødvendige egenskaper i henhold til egenskapskrav fra Sykehusbygg – som MMI, entreprisenummer, TFM-egenskaper, forekomst-ID, navn, lokasjon osv.

 

Power BI har økt transparens og gitt felles oversikt for alle aktører i prosjektet – noe som har ført til høyere engasjement og bedre kvalitet.

 

For en disiplinleder som ikke daglig jobber i modelleringsverktøyet, gir Power BI en effektiv måte å hente ut statusinformasjon.

For eksempel kan man se hvor langt et område har kommet i MMI-progresjon, og hvilke komponenter som eventuelt mangler.

Det samme gjelder for prosjekteringsledere og byggherrer:

I stedet for å spørre «hvordan ligger vi an?», kan man selv hente innsikt i løpet av sekunder.

«Power BI og tavlene C3 BIM har utviklet i prosjektet har vært til god hjelp for å ha oversikt og helt avgjørende for å kvalitetssikre modeller så de svarer til krav fra Sykehusbygg.»

Elisabeth Meyer
Arkitekt

Link Arkitektur

Eksempler på PowerBI tavler

Modellbasert bygging

Sykehusbygg har hatt høye ambisjoner for bruk av modell som grunnlag for bygging. Det har vært minimalt med bruk av tradisjonelle tegninger, og de som har vært utarbeidet, har vært digitale.

StreamBIM har vært benyttet som felles BIM-verktøy på byggeplass.

 

Vi har sett flere svært dyktige entreprenører løse oppgavene på en fremragende måte med modellen som arbeidsgrunnlag.

 

Selv om det ikke har vært 100 % modellbasert i alle tilfeller, har prosjektet likevel tatt store steg i retning av heldigital bygging. Det er høstet viktige erfaringer her som vil være nyttige for fremtidige prosjekter.